Dior

Dior är ett av mina absoluta favvomärken och eftersom den här bloggen ändå har en ambition att handla om mode och inredning så tänkte jag försöka sätta igång en serie av inlägg där jag berättar lite mer för er läsare om de olika modehusen, tillverkarna och var deras stil kommer ifrån. Kommentera gärna om du uppskattar!

Modehuset Dior skapades i december 1946, och i februari 1947 förändrade man modevärlden för all framtid, vilket måste sägas vara raskt marscherat. Dior var dock ingen komplett nykomling inom modevärlden, men det genomslag hans ”New Look” fick måste ändå sägas vara sensationellt. I stort sett över en natt så blev Dior världens mest populära och eftertraktade modeskapare, och the New Look inspirerade mängder av efterföljare under många år framåt. För att ge ett litet hum om hur framgångsrik Dior var, så stod Dior 1949 för 5% av Frankrikes totala inkomster från export. Dior har sedan dess inte riktigt lyckat revolutionera modevärlden på samma sätt igen, men det har å andra sidan ingen annan heller. Dior sysslade inte enbart med mode, och man är också mycket kända för sina parfymer, något som man hållit på med redan från första början.

Christian Dior dog redan 1957, men då hans efterträdare hette Yves Saint-Laurent, så innebar det inte direkt att dess inflytande i modevärlden minskade. Saint-Laurent Stannade dock inte länge på posten, även om han lanserade flera kollektioner, innan han gick vidare till att starta ett eget modehus. Modemässigt var så 60- och 70-talet framgångsrika för Dior, även om ägarförhållandena inte alltid var de stabilaste. Under de senaste 25 åren har man framgångsrikt odlat sitt varumärke, både vad gäller mode och parfym, och har i dag en stark ställning. Detta inte enbart genom att man tillverkar bra saker, utan även till stor del på grund av sina annonskampanjer, som, om man ska uttrycka sig snällt, ibland tangerar gränsen för det smakfulla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *