Chanel

Jag fortsätter med min lilla serie om modehus och den här gången har turen kommit till Chanel!

Det Franska modehuset Chanel är antagligen mest kända för att ligga bakom det klädesplagg Marilyn Monroe bar i sängen, ”fem droppar Chanel no. 5”. även om det är den ikoniska parfymen som företaget mest förknippas med, så är det långtifrån det enda skälet till att Chanel fortfarande existerar efter över 100 år. Mer än existerar; trots Coco Chanels mer än lite tveksamma verksamheter under andra världskriget, så är Chanel idag ett av de mest ansedda modehusen. Det tog dock tid, och under åren närmast efter kriget så stod Chanel inte direkt högt i kurs. Chanels återkomst till modevärlden togs heller inte emot med öppna armar, och det skulle dröja innan Chanel återtog den position man tidigare haft.

Detta kan då i mycket sägas ber på Karl Lagerfeld. Från 1980-talet och framåt har sedan Chanel stärkt sin ställning som ett av världens mest exklusiva varumärken, och det är inte utan att det är lite ironiskt. Coco Chanel själv hade inte mycket till övers för manliga designers, som hon ansåg inte designade kvinnokläder korrekt. Men det råder ingen tvekan om att det är Lagerfeld som i mångt och mycket ligger bakom Chanels framgångar under de senaste 30 åren.

Idag har Chanel över 300 butiker världen över, som säljer företagets olika produkter, som har det gemensamt att de har en prisnivås om gör att de inte är helt lättillgängliga. Detta är då givetvis en del av Chanels framgångsrecept, i och med att man har en exklusiv profil, och många eftersträvar att kunna köpa deras plagg och parfymer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *