Mousserande favoriter

champagneMousserande vin kallas ofta för Champagne, alldeles oavsett dess ursprung. Men långtifrån allt mousserande vin är Champagne, och bara för att det inte är Champagne så betyder det inte att det är dåligt. Mousserande vin förknippas ofta med fest, men passar vid många andra tillfällen också, främst kanske då som aperitif eller till lättare rätter. Som Winston Churchill så vist uttryckte det: ”I seger för att du förtjänar det, i nederlag för att du behöver det”. Och allt bra mousserande vin är som sagt inte från Frankrike, så här följer därför några exempel på bra mousserande viner, som inte kommer från det berömda franska vindistriktet.

Moscato d’Asti Prunotto (nr 90189), pris 99:-
Ett italienskt dessertvin till ett rimligt pris. Alkoholhalten ligger på låga 5%, vilket på många sätt är en fördel. Man kan njuta av det till desserten utan att man behöver bli alltför påverkad. Ett perfekt sommarvin med lagom sötma.

Ferrari Brut (nr 7721), pris 149:-
Italien är lite av ett favoritland när det kommer till vin, och Ferrari Brut är lika elegant som bilarna med samma namn. Friskt och gott, och passar bra till kex och ost, eller inte alltför tunga rätter. Alkoholhalten ligger på 12,5%, så den har lite mer ”bett” än Moscaton ovan.

Simonsig Kaapse Vonkel Brut (nr 7603), pris 135:-
Sydafrika är ett vinland som blir mer och mer populärt, och det inte utan anledning. Det här är ett av de bästa mousserande vinerna som landet har att erbjuda, och har en mycket frisk och angenäm smak med tydlig ton av äpple, och en alkoholhalt på 12,5%.

Källa: min egen smak och Systembolaget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *